Hva er paleo?

Ordet stammer fra ”paleolittisk” og med det menes en tidsperiode hvor mennesker levde som jeger/sankere altså før vi startet med jordbruk. Når jeg sier at jeg spiser et paleoinspirert kosthold betyr det at jeg spiser mat som i størst mulig grad samsvarer med det menneskene spiste i ”steinalderen”; kjøtt, fisk, egg, sjømat, grønnsaker, bær, frukt og nøtter. Naturlig mat, laget fra bunnen av. Helst økologisk i den grad det er mulig med mitt matbudsjett og bosted.
Forskjellen mellom LCHF (Low carb high fat)/lavkarbo kostholdet og et paleokosthold er at man ideelt sett ikke spiser korn eller frø overhodet, samt ikke spiser melkeprodukter. ( Ikke noe lavkarbobrød på meg)
Det skal sies at det i paleokretser varierer en del om man spiser melkeprodukter eller ikke; jeg spiser litt av og til. Kanksje en fløteskvett, litt rømme, yoghurt, litt parmesanost. Ingen grunn til å være fanatisk.
Den enkelte må kjenne på kroppen sin hva som går bra.

Når man ikke spiser noe korn eller frø sier det seg selv at dette kostholdet inneholder mindre karbohydrater enn et normalt norskt kosthold. Men fokuset i seg selv er ikke å spise så veldig lite karbo. Dette kommer også litt an på den enkelte. Er man svært overvektig og metabolismen er helt på bærtur er det ingen tvil om at man (i alle fall i en god stund) bør spise veldig lite karbo til kroppen, metabolismen og hormonene har fått tid til å justere seg inn igjen. Men f.eks jeg, som er helt normalvektig kan godt spise litt karbo. Jeg må allikevel passe meg litt, da for mye karbo trigger søtsuget mitt, og plutselig sitter jeg der med hodet ned i godteposen og lurer på hva som skjedde… Begrenser mao fruktinntaket, og forsøker å ligge unna søtstoffer av alle slag (stevia, honning etc).

Nok om mat

Å leve ”paleo” handler ikke bare om kosthold; det handler også i stor grad om å hente inspirasjon fra ”steinalderlivet” i den forstand at vi mennesker er skapt til å bevege oss, leke, ligge i sola, ikke stresse, være sosiale og leve i nået og spesielt viktig: Få nok søvn!
For min egen del er det her jeg sliter mest! Jeg får ikke til å trene, bevege meg mer eller sove nok. Jeg håper at denne bloggen skal hjelpe meg litt på veien til å få til ”resten av pakka”. Jeg fikser kostholdet sånn nogenlunde bra, men har mye og hente på livsstilen for øvrig.

Å etterstrebe en paleoinspirert livsstil kjennes intuitivt og riktig for meg. Jeg ønsker og jobber målrettet for å få det til. Denne bloggen er sånn sett en dokumentasjon på veien videre. Jeg håper jeg om et års tid kan se tilbake og glede meg over alt jeg har fått til!

For alle som ønsker å lese mer anbefaler jeg min favorittblogg på hele internettet!
http://www.marksdailyapple.com

Her er også en skikkelig grundig innføring med mange lenker til videre info:
http://www.fitbomb.com/p/why-i-eat-paleo.html?m=1

Til sist en bra illustrasjon
paleo-diet-flowchart_50ef4b0aa8a02

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s