Bøker

Jeg leser. Mye. Og har gjort det hele livet mitt. Jeg leser bøker, artikler, aviser, blogger, vitenskapelige rapporter og magasiner. Egentlig alt som kan leses.

Jeg kan fortsatt huske det eksakte øyeblikket jeg lærte å lese. Den gangen jeg som en liten 7 år gammel jente, satt ved pulten min og kikket på Frøken Karin som sto ved tavla og fortalte om bokstavene L og E som var naboer og som begge likte å synge. L gikk hjemme i huset sitt og sang, da E bestemte seg for å ta en tur over til naboen. Da han kom dit ble han så inspirert av L sin sang at han begynte å synge sin egen sang han også.

Og da ble det LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLEEEEEEEEEEEEEEEEE!

Jeg husker hodet mitt eksploderte. L + E = LE. Herrefred, var det så enkelt liksom?! At jeg ikke hadde skjønt det før! Jeg som hadde sittet tålmodig i flere måneder og bare lært bokstaver, og lurte på når i hekken vi skulle lære å lese!

Den dagen kom jeg hjem fra skolen og leste ut hele leseboka for 1.klasse. Fra da av var jeg hekta, og jeg har lest siden. Bøker er for meg den beste måten å utvide horisonten på, lære noe nytt, bli tatt med til en annen verden, få slippe unna, bli engasjert, kjenne på følelser, slå igjel tid og samtidig bli et klokere menneske.

På denne siden vil du finne omtaler og korte sammendrag av bøker jeg har lest, som jeg mener det er verdt å anbefale, evt. ikke anbefale. Bøkene er linket til amazon.com dersom du ønsker å kjøpe dem selv. Hvis du kjøper en bok fra en link på denne siden mottar jeg en blitteliten fortjeneste fra Amazon…og det er jo vinn vinn…både for meg og deg;)

Og husk! Bøker omfattes ikke av 350 kroners grensen for netthandel, det betyr at du kan kjøpe så mye bøker du vil på nettet og må ikke betale toll og mva avgifter for dem

 

*****

 

12 RULES FOR LIFE – Jordan B. Peterson.

Den velrenommerte og til tider omstridte psykologen Jordan B. Peterson har skrevet en slags «bruksanvisning» for livet i denne boka. Den inneholder 12 kapitler som alle omhandler og utdyper hver sin viktige leveregel. Peterson er en til til tider morsom, svært reflektert og «dyp» formidler. I denne boken setter han sine leveregler både i større sammenheng (filosofi, religion, historisk), men gir også hverdagslige eksempler fra sitt eget liv.

De 12 levereglene er:

 1. Stå rett i ryggen og trekk skuldrene bakover
 2. Behandle deg selv om om du var en du var ansvarlig for å hjelpe
 3. Bli venn med folk som vil det beste for deg
 4. Sammenligne deg selv med hvem du var i går, og ikke hvem noen andre er i dag
 5. Ikke la barna dine gjøre noe som får deg til å mislike dem (!)
 6. Rydd opp i ditt eget hjem før du kritiserer verden
 7. Forfølg det som gir mening (ikke det som haster)
 8. Fortell sannheten- , eller, i det minste, ikke lyv
 9. Forutsett at personen du lytter til kanskje vet noe du ikke vet
 10. Vær presis når du snakker
 11. Ikke forstyrr barn når de skater
 12. Klapp en katt når du treffer en på gaten.