Ghee

Her følger en oppskrift på hvordan du lager Ghee.
2014-03-15 15.18.58
Ghee er det som blir igjen av smøret etter at alle melkestoffene er fjernet. En slags smørolje som allikevel inneholder smørets
sunne vitaminer, men uten laktose og kasein som mange ikke tåler. Ghee kan tåles av de fleste, kanskje utenom de som har skikkelig kraftig melkeallergi.
Jeg har som tidligere nevnt kuttet ut alle melkeprodukter inklusive smør (!) på denne paleo challengen, da jeg er interessert i å se om det påvirker huden min. Men; jeg kan jo spise ghee:)
Ghee kan kjøpes i butikken (innvandrerbutikker tror jeg har det) og på iherb. Aller helst bør ghee lages av økologisk usaltet smør, men jeg brukte vanlig saltet meierismør og ble kjempefornøyd med resultatet.
Her er oppskriften jeg tok utgangspunkt i. Den er veldig bra og utførlig, men for de som heller vil lese på norsk så følger fremgangsmetoden under.

Du trenger:
1 pakke meierismør.
1 stålgryte med høye kanter (som tar av for litt sprut)
Stål/glassbeholder
Fin bomullsklut, nøttemelkpose etc for filtrering av smøret.
Glass til å lagre ferdig Ghee i.

Slik gjør du:
1. Ha smøret i gryten, sett på svak/middels varme. Smøret skal smelte og begynne å putre litt. Men her er det viktig å ikke bruke for sterk varme, da spruter det i vilden sky!
2. La putre en stund, ca 20 minutter til melkeproteinet har lagt seg på toppen som hvitt skum og noe av det har sunket ned til bunnen.
3. Skumme av alt det hvite som ligger på overflaten, sile deretter smøret gjennom bomullskledet/nøttemelkposen og oppi en beholder av stål/glass. Nå er mye av melkeproteinet fjernet, og du har fått det som heter «klarnet smør».
4. For å lage ghee helles smøret tilbake i gryten og får putre i 10-15 minutter til, intill du ser at resterende melkestoff i smøret har blitt brunt og sunket ned i bunnen av gryta.
5. Skyll bomullskledet godt, og gjenta prosessen med å sile smøret. Nå har du laget ghee!

Ghee kan lagres i romtemperatur eller i kjøleskapet. I kjøleskapet vil det stivne, og kan brukes til å smøre på ting.
Jeg er overrasket over hvor godt det smaker! Nesten litt som hjemmelaget karamell men uten å være søtt. Jeg tipper at Ghee er godt å ha på alt mulig. Smelte over grønnsakene og biffen f.eks.
En stor fordel med Ghee er at det er helt supert å steke i sammenlignet med smør. Smør brenner fort i panna, og det er fordi det er melkeproteinet som brunes og brenner først. Når dette er fjernet tåler smøroljen mye høyere steketemperaturer før det begynner å ryke.
2014-03-15 20.07.42
Etter noen timer i kjøleskapet.

En kommentar om “Ghee

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.