Hjemmelaget kraft

Endelig synes jeg at jeg begynner å få dreisen på kraftkokinga her hjemme! Har forsøkt flere ganger, både med croc pot`n min og i gryte, men synes liksom smaken har blitt litt stusslig.
Denne gangen tok jeg utgangspunkt i økologiske kjøttbein som jeg kjøpte hos Tore Jardar oppe på Virgenes Gård, samt denne oppskriften. (i denne oppskriften kan du også lese mer om hvorfor kraft er så bra)

Du trenger:
1 kg kjøttbein, helst økologiske
2 økologiske gulrøtter
1 løk
2 stilker seller (jeg hadde ikke det, så de utgikk…)
1 ts salt
2 ss eplecidereddik
4 kyllingføtter, GODT renset. (valgfritt, men kyllingbeina inneholder masse gelantin og gjør kraften ekstra næringsrik)
4 liter kaldt vann.

Kyllingføtter og skrog bestilte jeg for en stund siden hos slakteren i kjøttdisken på min lokale Menybutikk (på Øya i Larvik). Fikk levert økologiske skrog og føtter fra Holte Gård til bare 45 kr. kiloen! Nå har jeg flere kilo liggende i fryseren, klar til å koke kraft på etter hvert som jeg trenger det. Kyllingbeina kommer veldig godt vasket og renset fra Holte, men av og til må man plukke av litt av det ytterste laget med skinn. De ser ikke så lekre ut, jeg innrømmer det, men hva gjør man vel ikke for helsa….

Slik gjør du:
1. Legg bein og føtter i en ildfast form og bak dem i ovnen på 200 grader i 20 minutter, til de har fått litt farge. Dette trinnet kan man hoppe over, men jeg synes det gir kraften ekstra god smak.
2014-03-08 19.51.12
2014-03-08 20.21.54
2. Ha alt i en stor gryte sammen med grønnsakene. Gulrøttene behøver ikke skrelles, bare skjæres i store biter. Løken skrellet jeg og delte i 2.
2014-03-08 20.26.08
3. Ha på 4 liter kaldt vann, salt og 2 ss eplecidereddik. La dette stå kaldt i 20 minutter. Da vil eplecidereddiken reagere med beina og begynne å trekke ut næringsstoffene i vannet.
4. Kok opp til det fosskoker, skru ned platen og la kraften syde under lokk på lav varme i 12-48 timer. Jo lenger jo bedre. Jeg lot min stå i 24 timer denne gangen. I starten kan det hende du må skumme av kraften litt, dvs ta bort det laget med skum som danner seg på toppen.
5. Når kraften har stått lenge nok siler du den godt av. Avkjøles og settes i kjøleskap for bruk til f.eks supper, sauser, gryter og annet i dagene som kommer. Den kan stå i kjøleskapet 3-4 dager. Deretter må den fryses ned. Jeg pleier å fryse ned i rømmebegere, ca 3 dl. Du kan godt smake kraften til med mer salt/pepper når den er ferdig.

2014-03-11 16.54.20

Jo mer geleaktig kraften er, jo mer gelantin er det i den og jo mer næringsrik er den. Dette vil variere fra gang til gang, avhengig av type bein (det er mer gelantin i ledd f.eks), om du tilsetter kyllingføtter etc. Ikke bli betuttet om kraften ikke blir til gele når den avkjøles. Den er fortsatt stappfull av næringsstoffer, mineraler, gelantin og alskens gode ting tarmene dine og kroppen din trenger.
Som du kan se av det siste bildet, ble kraften min helt geleaktig etter avkjøling denne gangen. Stas!

Lyst til å prøve en enkel suppe til frokost? Sjekk ut denne oppskriften.

En kommentar om “Hjemmelaget kraft

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.