Kraft og gelantin. Hvorfor er det så bra, egentlig?

Her er et bilde av frokosten min i dag:
2014-02-07 07.42.06
Egg drop soup laget av kjøttkraft og et egg (denne gangen med litt finhakket purre) og hjemmelagede gummigodis (oppskrift kommer). Fellesnevneren for disse to er at de inneholder masse gelantin. Gelantin er så bra for deg, at du bør sørge for å få i deg en god dose hver eneste dag.
Og det jobber jeg hardt med om dagen. I forbindelse med at jeg har begynt å trene, så har jeg lurt litt på om jeg får i meg nok mat/protein. I starten gikk jeg ned i vekt, enda planen min var å gå opp. Muskler veier som kjent mer enn fett. I tillegg har jeg kjent på at jeg er sliten dagen etter hard trening, og føler at jeg trenger ekstra næring, uten at jeg har klart å spise så mye mer enn jeg pleier.
Det var en bloggpost hos PaleoParents som gikk rett hjem hos meg en dag for et par uker siden. Stacy driver nemlig og trener skikkelig hard styrketrening. Istedenfor å spise proteinpulver, så drikker hun kraft hver dag. I tillegg spiser hun gelantin tilsatt i smoothies, gummigodis eller annen mat. Det er jo vinn-vinn, alt som er laget på skikkelig kraft smaker bedre. Også er det så sunt i tillegg! Ungene har godt av det de og. Jeg har laget masse gummigodis, og de elsker det. Tror at de får lørdagsgodis midt i uka…også er det den reneste supermat forkledd som velsmakende gummigodis. Ha ha, suckers…;)

Gelantin har blitt rapportert til å ha følgende gode helseeffekter:
– Hjelper til med å stramme slaskete hud
– Kan hjelpe mot celulitter (!)
– Hjelper leddene å fungere bedre, bli sterkere og reparere seg raskere etter skader
– Styrker hår, negler og du får finere hud
– hjelper fordøyelsen
– består av rent protein
– hjelper deg å slappe av og gi deg bedre søvn
– kan hjelpe med å reparere tarmene, om du sliter med «leaky gut» og fordøyelsesproblemer (IBS o.l)

Du verden, litt av en liste!
Jeg kom forresten over en artikkel om at LA Lakers, (basketballag i USA) har gått over til et paleo kosthold med økt fokus på inntak av kjøttkraft og gelantin. De rapporterer om færre skader, bedre restitusjon og en raskere tilfriskningsprosess dersom skader oppstår.

Sjekk ut denne bloggposten fra PaleoParents. Over 60 oppskrifter som inneholder gelantin.

Merk; Buljongterninger eller kjøttkraft som du kjøper i butikken er ikke det samme som den du lager hjemme! Ofte inneholder disse bare en masse smaksforsterker, salt og dårlige vegetabilske oljer. Ingen av de gode stoffene hjemmelaget kjøttkraft kokt 12-48 timer på økologiske kjøttbein inneholder. Hvis du lurer på hvordan du lager kjøttkraft, ta et googlesøk på «how to make broth», så dukker det opp mengder med oppskrifter. Jeg har også planer om en kraftpost etterhvert. Som jeg nevnte i en tidligere post; jeg skal bare bli skikkelig flink til å koke kraft først.

Er det flere der ute som har fokus på å spise mer kraft/gelantin? Og hvis noen har en skikkelig god «kraftkokeoppskrift», så del den gjerne med meg!

12 kommentarer om “Kraft og gelantin. Hvorfor er det så bra, egentlig?

 1. Spennende lesning! Jeg har sånn smått begynt å interessere med for paleo, og prøver å suge til meg all informasjon jeg kan finne. Helt utrolig facinerende at den kraften kan være så bra for så mye! Jeg har prøvd å koke et par ganger, men synes det er litt vanskelig å bruke det i noe annet enn suppe o.l. Blir det ikke kjøttsmak av alt da tro?

  1. Jo, kraft som er kokt på bein smaker jo «kjøtt» og passer bare i retter som kjøttgryter, lapskaus, supper, sauser osv. Men gelantinen i pulverform er praktisk talt smaksfri, og kan fint brukes i gelegodis:) Lykke til med paleokostholdet!

  1. Ja, takk for påminnelsen! Det er leeenge siden jeg har vært på Unes Mat. Hun har vel vandret over til tradisjonsmatmiljøet sammen med kraftmamma.no og frajordtilbord.no osv. Jeg synes ofte at tradisjonsmatmiljøet og paleomiljøet stort sett fokuserer på det samme ift mat (fokus på næringstetthet, naturlig mat, spise hele dyret osv), med unntak av at de fortsatt spiser korn. Det som er så bra med tradisjonelt bakt brød er jo at surdeig osv. bryter ned gluten og antibeitestoffer i kornet så det blir mye snillere for magen. Det var en digresjon, men takk for tipset!

   1. Ja, det er mange likhetstrekk mellom disse retningene. Jeg fikk satt opp en diett basert på å oppnå mest mulig stabilt, lavt blodsukker og konstant ketose – for å få bukt med epilepsi. Etterhvert oppdaget jeg det samme som deg, at angst, dårlig søvn, trøtthet, magevondt og humørsvingninger forsvant. Jeg vurderer å kutte melkeprodukter også nå, men vegrer meg fordi det er en enkel og tilgjengelig fettkilde og fordi jeg er veldig glad i ost.
    Jeg er heller ikke noen misjonær for dette kostholdet, med mindre folk spør. Ungene og mannen spiser «normalt», men så ser de heller ikke ut til å trenge en omlegging – alle er jo forskjellige, jeg tror kroppene våre har en utrolig evne til tilpasning. Ha en god dag!

   2. For en fantastisk historie! Og ja…ost er jammen godt… Jeg spiser litt melkeprodukter til vanlig, men nå har jeg hatt en periode på 3/4 år hvor huden er skikkelig sur på meg (uren hud/kviser). Kommer til å kjøre en 30 dagers challenge nå i mars (kommer til å blogge om det:), hvor jeg også kutter ut melkeprodukter for å se hva det gjør med huden min. Skal til og med kutte ut smør! (skal lage ghee, da…). Kanskje du skulle gjort noe lignende? Bare sjekket ut om hvordan livet blir uten melkeprodukter for en periode, også heller introdusere det igjen hvis det viser seg at det kroppen ikke reagerer noe særlig på det?
    Jeg slutter aldri å forundre meg over kroppens utrolige evne til å tåle det vi utsetter den for, og hvor flink den er til å fikse seg selv gitt de rette forutsetningene:) Lykke til!

 2. Jeg inntar stadig mer kraft. Vanligvis har jeg brukt det i gryteretter og supper, men nå drikker jeg det som buljong, gjerne til dagens første måltid.

  Ost er utrolig deilig – og jeg vet jeg ikke fordøye det lett… :/

  1. Jeg prøver også å drikke mer kraft på daglig basis. Jeg har begynt å se på det som et kosttilskudd. Det beste er frokostsuppa. Smaker så bra, tar kort tid, og holder meg mett til lunsj! Hvor lenge har du drukket det daglig? Merker du noe på hud/hår/negler/kropp?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.