Høstmørke ute, høstmørke inni

Det skjedde igjen…

September gikk fint, oktober sånn passe, november kom, også var det slutt…
Slutt på matlyst, kreativitet, stå på-vilje, lys og energi.
Hva er det som skjer når høsten gjør sitt inntog? Jeg har vel for lengst konkludert med at jeg har en form for sesongpreget stemningsforskjell som pågår innvendig i det mørke halvåret.
Det skjer så umerkelig og snikende at jeg egentlig ikke legger merke til det før jeg plutselig sitter der og bare synes at alt er så tungt og slitsomt! Ikke en gang blogging og matlaging er noe gøy om dagen!
Jeg kan ikke si at jeg er deprimert, for det er jeg ikke. Latteren sitter fortsatt løst og livet mitt er fullt av gleder og spennende prosjekter og utfordringer jeg ser frem til, men allikevel så føles hverdagen tung.
Er det flere som har det sånn som dette?

Matlysten går rett vest. Når jeg ser på hva jeg spiser ila en dag, så ligger jeg for lavt på energiinntak. Jeg spiser normalt mellom 2000-2500 kcal. ila en dag, og nå ligger jeg kanskje på 1500-1700. Hopper over måltider. Er ikke sulten om morgenen. Resultatet er at jeg har gått ned 2-3 kg, og det var overhodet ikke meningen.
Hvorfor er det så tungt å stå opp om morgenen? Jeg sover verken mer eller mindre enn jeg gjorde i sommerhalvåret, men allikevel veier kroppen et tonn når jeg må ut av senga.
Hvorfor føler jeg meg stygg, blek og dratt i ansiktet? Ikke en gang sminken kan bøte på den «dratte looken»…
I sommer følte jeg meg så fresh og eplekjekk. Men det var kanskje ikke så rart siden jeg fikk en god sommerfarge av all solingen jeg drev med på daglig basis mens jeg fortsatt var i svangerskapspermisjon. Man føler seg generelt bedre med litt farge, sånn er det bare.
Hvor ble det av lysten og evnen til å planlegge uka? Nå om dagen står jeg i butikken hver ettermiddag igjen, og lurer på hva jeg skal ha til middag. Det er så dødsens håpløst! Planlegge, planlegge, planlegge! Det er nøkkelen til det gode liv. Men den nøkkelen har jeg visst midlertidig forlagt.
Huset flyter over av rot og barna har fortsatt sommerklær i skuffene…hvor er tiltakslysten og evnen til å få unna alle dagens gjøremål?

So what to do:
Dette skulle jeg nok iverksatt allerede i slutten av oktober, men her er tiltaksplanen:

1. Begynne å trene skikkelig og ikke bare en gang innimellom.
Check! Har til og med fått meg personlig trener for å være sikker på at jeg skal få dette til. Han er med på hver trening og følger meg opp. Ingen unnasluntring mao. 2 ggr. i uka. Tung styrketrening og litt kondis.

2. Bruke dagslyslampen jeg kjøpte i fjor og gå på kontormølla hver morgen når jeg kommer på jobb.
Begynner fra i morgen! Hver dag skal startes med 30 minutter foran dagslyslampa samtidig som jeg går en rolig gåtur på kontormølla. (som jeg for øvrig er veldig glad i. Innlegg om denne kommer senere)

3. Begynne å ta sol 2 ggr. i uke. 10 min. hver gang. Jeg har lest litt av hvert om solarium i det siste, og det sto i alle fall ett sted at 10 min. solarium 2 ggr. i uka hever D-vitamin nivået opp på sommernivåer. Jeg skal prøve.

4. Skjerpe tilskuddene. Ta 5000 IU D-vitamin (fikk en venninne til å kjøpe i Sverige for meg)
Ta magnesiumsprayen min hver dag, samt 4 kaplser omega 3.

5. Forsøke å spise litt mer, og planlegge maten bedre. Lover ikke noe her, men kanskje hvis de 4 andre tiltakene fører til at energinivået stiger, så blir denne lettere.

6. Sove mer. Jeg mener det… I seng senest 22.30 hver dag!

Dette er min tiltaksplan for mørketiden, og den skal iverksettes umiddelbart. Jeg kommer til å rapportere tilbake på bloggen med jevne mellomrom. Ønsk meg lykke til!
Og hvis noen har innspill til andre ting som burde stått på denne lista, kommenter gjerne!

Reklamer

4 tanker om “Høstmørke ute, høstmørke inni

 1. Jeg kjenner meg veldig godt igjen i det du skriver. Selv har jeg opplevd at høsten plutselig ble veldig tung, og som du skriver, det kom gradvis til det plutselig ble veldig mye. I motsetning til deg har det gjort at jeg spiser mer, lettere går på sukkervogna, jeg kjenner jeg har blitt mer pløsete og klærne er trangere. Jeg legger meg på sofaen i stedet for å trene.

  For å prøve å gjøre noe med dette måtte jeg i november ta noen grep.
  Jeg har også begynt å trene mer igjen, tvangstrening. Bare for å komme inn i den normale vanen.
  En annen ting som jeg føler hjelper er å bruke helgene til noe som gir meg ordentlig glede, spise en god middag ute, gå på kino/teater, eller lage deilig middag sammen hjemme og snakke ut om ting.
  Kjenner meg også ufresh, håret er flatt og livløst, og ansiktet er slitent. Skulle gjerne gått til frisøren, men det kan jeg ikke ta meg råd til. Kanskje det er noe som kan sprite opp tilværelsen for deg? Jeg har istedet brukt mer tid på å sminke meg om dagen, og bestemt meg for at jeg skal gå med skjørt/kjole hver dag på jobb. Det gjør at jeg tvinger meg selv til å legge ned en innsats, og resultatet er at jeg faktisk føler meg mye freshere!
  01.des gjorde jeg noe med kosten. Nå har jeg hengt meg på en mini whole30, bare for å få ut melkeproduktene, frukt og lørdagssjokoladen (som blir til fredag- og søndagssjokoladen). Jeg vet at disse produktene skaper tåke i hodet, og det gjør jo på ingen måte saken bedre! Tenker at hvis jeg gjør jeg en innsats før juleferiringa slipper jeg den værste januarkrampetrekninga!

  Har du vurdert å skrive ukesplan på maten? Det funker veldig godt for meg, da slipper jeg å bruke energi på å tenke på middag hver eneste dag. Jeg er nemlig sånn at hvis jeg er sliten blir jeg veldig ambivalent, og da er det jo enda mer mas og dvele med middag!

  Tusen takk for at du deler, godt å høre at flere faktisk opplever det samme. Og fint at du påminner om d-vit, jeg glemmer å ta min 4-5000 hver dag. det må jeg gjøre!

  Nå er det uansett straks jul. Den skal nytes og lagre glede i kroppen som kan vare til våren kommer!

  • He he, tvangstrening var et godt ord:) Jeg tror definitivt jeg må sette av tid til «tvangsplanlegging» av ukens middager også, Jeg var så flink tidligere i høst, men med høsten kommer hjernetåka. Frisørtime var definitivt et godt tips. Tenker at det å være litt ekstra snill med seg selv i disse mørketider, er en god strategi. Ønsker deg lykke til med din mini whole 30. Bare det å spise skikkelig mat gjør jo at man føler seg bedre. God jul! Håper det lysner snart:)

 2. Har det hjulpet med planen din? Sol og d-vitaminer og alt det der?
  Det har vært en usedvanlig mørk og regnfull høst, all grunn til å miste energien. Lider av dette jeg også. Jeg trur jeg har sottet i stykker sofaen..

  Håper du er blitt kvikkere! 😀

  • Har ikke helt klart å følge planen min…D-vitaminer tar jeg, men har ikke tatt sol. Jeg har begynt å trene jevnlig og det føles helt fantastisk. Akkurat nå synes jeg bare alt er helt utrolig tungt, men det henger sammen med mange dager med elendig søvn. Minstemann holder på å få 4 tenner på en gang…my nattevåk. Jeg vet hun kommer til å våkne på et eller annet tidspunkt, så det er liksom ikke noe vits i å gå og legge seg….Bare tull selvfølgelig, men det føles sånn. Må få startet å blogge igjen også…tiltakslyst, hvor er du??

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s