Kjøttbrød og braisert kål

På tide med en middagsoppskrift. Det har jo bare vært søtsaker her på bloggen i det siste, skulle tro jeg ikke spiste annet (men det gjør jeg, altså)…Meatloaf, eller kjøttbrød som jeg tror det heter på norsk, er noe som har stått på lista mi en stund. Vet ikke med dere, men jeg har ikke fått servert kjøttbrød i min oppvekst. Jeg har aldri spist det og har også inntrykk av at det er en typisk, traust amerikansk middagsrett med et litt dårlig rykte. I går var jeg litt tidlig hjemme fra jobben, og følte meg motivert og klar til nye smaksopplevelser på kjøkkenet.
Her er resultatet:

Du trenger:
1,25 kg kyllingkjøttdeig
1 stor finhakket løk
1 ss olivenolje
3 hvitløksfed, presset eller finhakket
2 ts salt
1 ts nykvernet sort pepper
3 ss Worcestershire sauce
0,8 dl kyllingkraft
1 ss tomatpure
1,2 dl mandelmel
2 store egg, pisket sammen m en gaffel
Tomatsaus, hjemmelaget eller ferdigkjøpt (finn en uten sukker og masse tilsetningstoffer)

Slik gjør du det:
1. Sett ovnen på 200 grader
2. Finhakk løk og hvitløk, stekes i panna i 5-6 minutter på medium varme til løken har blitt blank og myk.
3. Skru av varmen og tilsett Worcestershire sausen, kyllingkraften og tomatpure. La blandingen kjøle seg litt.
2013-10-09 16.00.49
4. I en stor bolle har du kyllingkjøttdeig, løkblandingen, mandelmel, salt, pepper og eggene. Blande det hele godt sammen.
2013-10-09 16.09.57
2013-10-09 16.11.00
5. Jeg kledde en vanlig brødform med bakepapir og helte røra oppi der. Glattet ut overflaten, og helte tomatsausen over. Brukte ca 1,5-2 dl tror jeg, så mye at hele kjøttbrødet ble dekket av et godt lag med saus.
2013-10-09 16.17.23
2013-10-09 16.11.14
2013-10-09 16.18.32
6. Stekes midt i ovnen i 45-50 minutter. Kjøttdeigen vil avgi litt væske som blir liggende i forma, men det helles av før servering. Jeg tok kjøttbrødet ut av formen og la det i en ildfast glassform. For å unngå at kjøttbrødet sprekker opp på toppen og blir tørt under steking kan man sette en langpanne med varmt vann sammen med forma inn i ovnen. Dampen vil gjøre resultatet skikkelig saftig og godt. Jeg hadde glemt det bort, men kom på det halvveis og satte inn langpanna med vann de siste 25 minuttene.

Som tilbehør hadde jeg braisert kål (ikke helt paleo da det er fløte i denne):
Du trenger
1 kålhode
2 ss smør
1 finhakket løk
2 fed finhakket/presset hvitløk
1 stor ss revet fersk ingefær
1 dl fløte
salt og pepper

Finhakk kål, løk og hvitløk. Frese løk og hvitløk i smør til løken er blank og myk, ha i revet ingefær og la den putre med i et par minutter. Ha i kålen, og vend den godt rundt i løk/ingefærblandingen. La kålen steke på medium varme i min. 15 min mens du rører av og til. Når kålen er myk og karamellisert har du over 1 dl fløte. La dette putre videre i 10 min. til, og smak til med salt og pepper til slutt. Dette var kål på en helt ny måte! (i alle fall i min verden)
2013-10-09 17.25.27
God middag, og suveren lunsj dagen etterpå!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.