Beuf Bourguignon

Min mann og jeg har siden vi ble sammen for elleve år siden stort sett vært en tur i Paris hvert år. Etter at kidsa meldte sin ankomst har det blitt sjeldnere, men jeg gleder meg til neste gang vi får til en tur til Europas deiligste hovedstad. Uansett; hver gang vi er der spiser Ø alltid en fransk klassisk kjøttgryte som heter Beuf Bourguignon. (Jeg gidder nesten ikke prøve å uttale det engang..) Han har ønsket seg denne retten servert her hjemme, men jeg har ikke enda turt å prøve på den.
I går skulle vi ha middagsgjester, jeg hadde igjen økologisk storfekjøtt i fryseren, så da mannet jeg meg opp for å lage BB for første gang.

Det var både superenkelt og veldig, veldig godt.
Søkte litt rundt på nettet og fant en oppskrift på denne bloggen: larsspiser.no
Denne fulgte jeg til punkt å prikke, med unntak av at jeg ikke brukte entrecote, men 650 gram «grytekjøtt», og 600 gr. flatbiff som jeg hadde i fryseren.
I følge Julia Child (kjent amerikansk TV-kokk, ala vår egen Ingrid Espelid) er «the better beef, the better stew», men resultatet med det kjøttet jeg hadde ble heldigvis helt tipp topp.

Ingredisenser:
150 gr. bacon i småbiter
ca 1200-1300 gr. oksekjøtt, delt i store biter ca 4×4 cm
200 gr. sopp, jeg brukte champignon
10 stk charlottløk, delt på tvers (jeg hadde ikke småløk slik oppskriften sier)
2 gulrøtter
1 stor persillerot
1 purre
2 ss tomatpure
4 dl god kjøttkraft
4 hvitløksfed
2-3 laubærblad
En liten håndfull finhakket timian
Rødvin «Cote Du Rhone»
Smør til steking

1. Startet med å frese 150 gr bacon i terninger i smør i jerngryta
2013-03-28 11.20.34
Når de har fått god farge, ta ut av gryta og legg til side.

2. Kjøttet freses i baconfettet til det har fått stekeskorpe på alle sider.
2013-03-28 11.27.31
Legg til side

3. Grønnsakene hakkes i passe biter, ca 1-2 cm store. Freses i gryta sammen med 4 knuste fed hvitløk, jeg rensket ikke ut av gryta i mellomtiden, bare hadde i litt mer smør.
2013-03-28 12.02.03

4. Kjøttet has tilbake i gryta sammen med grønnsakene og oksekraft, 2 ss tomatpure, laubærblad og timian.
2013-03-28 12.04.52

5. Hell på rødvin til det dekker kjøttet.
2013-03-28 11.22.17
2013-03-28 12.09.24
Bland godt, og la det hele koke opp. Sett lokket på gryta og sett den i ovnen på 170 grader. Der skal den stå min. 1,5 time. Jeg lot den stå i ca 2t 15 min, og da var kjøttet veldig mørt.

6. Når tiden nærmer seg til at gryta er ferdig, stekes sopp og charlottløk i en panne. Dette skal du ha i gryta helt til slutt sammen med baconet.(jeg serverte soppen ved siden av, da mannen ikke spiser sopp) Jeg stekte i tillegg opp ekstra bacon og hadde i en skål ved siden av dersom noen ville ha mer enn det som var i gryta.

7. Smak til med salt og pepper til slutt. Jeg hadde også i en terning økologisk kjøttbuljong, da ble det perfekt fylde på sausen. Synes du sausen er tynn kan denne jevnes litt med maizenamel om ønskelig. Jeg syntes den var passe.

Tilbehør kan du velge etter smak. Vi hadde hjemmelaget potetstappe, brokkoli og grønne bønner, samt syltede sølvløk.

2013-03-28 17.10.52
For en fantastisk rett! Den smakte akkurat like godt som da vi spiste den i Paris. Veldig enkelt, gryta lager seg jo selv i ovnen. Jeg er sikker på denne retten hadde vært god med elgkjøtt også, det skal jeg prøve neste gang.

2 kommentarer om “Beuf Bourguignon

  1. BB serveres her om halvannen time, skal ut og frese sopp og småløk nå, nam, nam! (og lage ‘pottemos’)

    1. Hei du:) Høres ut som om du hadde en fantastisk middag:) Håper det smakte! Jeg har i ettertid også laget BB med elgkjøtt, det ble minst like godt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.