Helstekt kylling

Det har ligget en Stangekylling i fryseren et par uker, den ble helstekt på fredag. Kylling er en av de råvarene jeg har fått et litt annet forhold til etter at jeg la om kostholdet. Før var jeg for det meste opptatt av at kyllingbrystene skulle være så billig som mulig. Punktum. Etter å ha lest mye om kjøtt, dyrevelferd, fettsyresammensetning i kjøtt osv. er kylling (sammen med svin) en råvare vi spiser mindre av. Vanlige kyllinger har det fælt mens de lever og, spiser bare kraftfor fullt av soya, mais og gud hvet hva, noe som fører til at kjøttet får et mye høyere innhold av omega 6 enn det burde hatt. Når vi først skal ha kylling, prioriterer jeg å legge noen kroner i en lykkelig Stangekylling, eller enda bedre; en lykkelig og økologisk Holtekylling. Disse kyllingene koster ganske mye mer enn vanlig kylling, og jeg er derfor opptatt av å få utnyttet hele fuglen så godt som mulig.

1. Helstekt kylling til middag.
2013-03-01 16.58.15
Kyllingen ble behørig penslet med smeltet smør, krydret godt med salt, pepper, hvitløkspulver og paprikapulver.
Stekt i ovnen på 200 grader i ca 1,5 time. Tilbehør til kyllingen var en grønn salat og hjemmelaget Tzatsiki.

2. Koke kraft på kyllingbena
2013-03-01 18.32.51
Alle bena ble renset for kjøtt og brusk og lagt i croc pot’n (Slow cooker, kjøpt på Jernia). Helte på vann så det dekket bena (ca 1,2 liter), samt 1 ss eplecidereddik (gjør at mest mulig næringsstoffer trekkes ut av bena under kokingen). Lot det putre på «low» i croc pot’n i 12 timer. Du kan selvfølgelig også koke kraft i en vanlig gryte. Kraften ble fryst ned, klar til supper og sauser.

3. Laget barnemat av kyllingrestene. (eller bruk restene i en salat)
2013-03-03 14.43.52
250 gr. søtpotet, 250 gr. gulrot og ca 100 gr. kyllingrester i biter
Kutt søtpoteter og gulrøtter i biter, kokes møre i et par dl av kyllingkraften. Ha grønnsaker og kjøtt i en blender, eller kjør til pure med stavmikser.
2013-03-03 16.03.45
Og vips! Fryseren full av hjemmelaget, sunn babymiddag.

Føles godt å ha utnyttet hele fuglen så mye som mulig, ingen rester i søpla.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.