Den som sover…Eksperiment med n=1

sleep_sh
(bildet lånt herfra)

Problemet her i huset er bare at vi ikke sover noe særlig…vel, det var kanskje å sette det litt på spissen, men det føles sånn til tider. En av de tingene jeg er dårligst på i hele verden (i tillegg til trening…) er å legge meg om kvelden.
Eldstejenta er i seng halv åtte, minsteknøttet sovner et sted mellom 20-20.30, og da synes jeg liksom ikke det er mange timene igjen til meg selv og alt jeg skal lese/gjøre/rydde/kokkelere/se på TV etc. Klokka blir for det meste rundt tolv før jeg kommer meg i seng. Ofte sitter jeg foran skjermen og leser en blogg, blogger selv eller surfer rundt uten mål og mening til rett før jeg går og legger meg. Mark Sisson skriver mye om søvn og søvnkvalitet på Mark’s Daily Apple, og det er viktig å holde seg unna dataskjermlys rett før du skal legge deg.
Det blå lyset tuller med melatoninutskillelsen din (melatonin = søvnregulerende hormon), og gjør at det blir både vanskeligere å sovne samt at søvnkvaliteten blir dårligere. Jeg synes jeg kan merke det selv; når jeg legger meg rundt midnatt etter et par timer foran skjermen er jeg virkelig lys, lys våken. Det kan gå 30 min-1 time før jeg omsider sovner.
Også starter det nattlige showet…
Typisk natt her i heimen:
– mellom 23-01: Minstemann våkner og skal ammes, eldstemann våkner og må på do.
– mellom 02-03: Eldstemann våkner og vil at noen skal ligge inne hos henne, evt. kommer opp i senga og vekker minstemann
Så blir det litt baluba med mer amming med minsten, eldsten blir sur og grinete fordi ingen vil komme og ligge hos henne…
– pappa havner på sofaen sammen med eldstemann
– minstemann vil ikke sovne igjen, men gjerne ligge våken og pludre en times tid
– Mellom 05.45 og 06.15: eldstemann våkner og synes det er på tide å stå opp!
– Minstemann våkner for morgenamming, er vi heldige sovner vi en time etter det. De morgenene det er min tur til å kjøre i barnehagen må vi opp alle mann.

Dette funker åpenbart ikke…den siste tiden har jeg vært sliten, uggen og med mye hodepine. Jeg blir «dum», glemsk og ufokusert, lett irritabel og UTROOLIG søtsugen! Dæven som jeg sliter med sjokoladesug om kveldene! Jeg antar det har noe med søvn å gjøre. Jeg kjenner at en av årsakene til at det også er så vanskelig å få lagt seg om kvelden er fordi jeg vet at jeg snart blir vekket igjen allikevel…så da kan jeg liksom like gjerne være våken…

Denne uken skal jeg prøve et eksperiment:
Fra og med i dag skal jeg legge meg senest kl. 22.30 hver kveld, også i helgen. Det tror jeg vel ikke jeg noengang har gjort i hele mitt voksne liv… Begynner i kveld, og gruer meg litt for jeg føler virkelig jeg mister egentid når jeg skal tusle så tidlig i seng.
Så skal jeg også ikke se på en skjerm/tlf siste timen før jeg legger meg. Tenkte jeg skulle være flink å tenne litt stearinlys og lese bok istedenfor. Drikke kamillete…

Kommer til å blogge om dette eksperimentet; noe som antagelig også blir den sterkeste motivasjonen til å gjennomføre det.
Wish me luck!

Reklamer

2 tanker om “Den som sover…Eksperiment med n=1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s